Europa grondwet
28 april 2005

Al vanaf het eerste moment dat ik ervan hoorde (ongeveer een jaar geleden) ben ik een resoluut tegenstander geweest van een mogelijke Europese grondwet. Dit in eerste instantie omdat ik van mening ben dat een democratisch stelsel onder schaalvergroting een aanzienlijk deel van zijn kracht verliest: mensen zullen zich niet meer kunnen identificeren met de politieke leiders waardoor het politiek bewustzijn aanzienlijk zal afnemen.

Waarschijnlijk zullen een hoop mensen dit effect al reeds kunnen beamen over het huidige Europa, over Amerika en misschien zelfs over Nederland.

Toen ik vervolgens een paar maanden geleden hoorde over een feitelijke grondwet, en een referendum dat hierover gehouden zou worden ben ik mij hier direct in gaan verdiepen. Naast het hiervoor genoemde argument bleek het niet moeilijk om een aanzienlijk aantal argumenten te verzinnen tegen deze wet. Vastbesloten om te strijden tegen de invoering van deze wet ging ik op zoek naar mede-tegenstanders met het zelfde voornemen.

Die lijken tot nu toe echter relatief schaars; er is nog vrijwel geen enkele actie opgezet in de vorm van een grote media-campagne of iets dergelijks. Iets wat zo langzamerhand wel zou moeten naar mijn idee, aangezien onze regering een vervent voorstander is en er een hoop geld voor over heeft om dat duidelijk te maken

Als gevolg ben ik zelf, na constatering dat vrijwel alle publieke plakplaatsen er nog beschamend leeg bijstaan, begonnen met het ontwerpen van een aantal gemakkelijk uit te printen posters/flyers/pamfletten/propaganda.

Het betreft een aantal teksten die hopelijk mensen bewuster maakt van de (potentieel) negatieve kanten van de grondwet. Mocht je vinden dat er iets ontbreekt of niet klopt dan kan je altijd reageren op drbob@dokterbob.net.

Het geheel is in PDF en is dus gemakkelijk uit te printen op vrijwel elk A-formaat. Je hebt er wel Adobe's PDF Reader voor nodig, welke gratis te downloaden is.

Propaganda

Alles in één PDF.