Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire

Deze foto's zijn het resultaat van een excursie van de NSA naar CERN bij Genève, waar op dit moment de LHC deeltjesversneller wordt gebouwd.

In deze versneller ...

In deze versneller zullen in Helium-gekoelde vacuum buizen protonen met behulp van zo'n 6000 supergeleidende magneten in een tunnel van 27 km worden versneld tot vrijwel de lichtsnelheid om vervolgens met maximaal een ongeëvenaarde energie van 7 TeV op elkaar te botsen.

Simpel uitgelegd: stel je twee balletjes met grind voor die je op elkaar gooit met de snelheid van het geluid (zo'n 1000 km/h). Als de balletjes botsen zal het grind wegspringen of misschien zelf ook breken. Bij een deeltjesversneller zou je dan kijken wat er precies wegspringt om er zo achter te komen wat voor grind er zoal in balletjes kan zitten.

Met balletjes klinkt dit natuurlijk belachelijk omslachtig maar stel je nu voor dat de balletjes zelf (aanzienlijk) kleiner zijn dan atomen en dat het grind vaak (amper) waarneembaar is.

Als het bovenstaande verhaal jou half zo fascineerd als dat het mij doet en je graag meer wilt weten/begrijpen, aarzal dan niet om mij per email met je vragen bombarderen.

Overigens ga ik binnenkort de foto's op volledige resolutie laten printern (9 megapixels), dit kan tot 20x30cm volledig scherp. Als het je wat lijkt om voor een paar euro ook één of meerdere van deze foto's op te kunnen hangen stuur mij dan een mailtje. Rond 24 december bestel ik, en alleen als daarvoor betaald is dus zorg dat je op tijd bent!

C E R N
9-13 november 2005

  1 2 3 4 5 6 >